Marias blogg
Yoga World
Okategoriserade

En enkel liten bok som följt mig genom livet

Det finns en bok som jag läst om och om igen genom åren och uppskattar mer och mer för varje gång jag får den i min hand. Det kan gå långa tider mellan tillfällena då jag läser den men varje gång jag plockar upp den så hittar jag nya infallsvinklar på samma tema och känner att det som står är helt nytt. Jag utvecklas med boken och förstår den mer och mer och djupare och djupare varje år.  

Det är den enklaste och mest fascinerande bok jag har läst, men kunskapen däri är inte alltid lätt att förhålla sig till.

Fyra grundstenar till ett bättre liv – din guide till personlig frihet heter boken och är skriven av författaren Don Miguel Ruiz. Han har skrivit många böcker på liknande tema och alla är lika bra. Det är en liten billig pocket bok som innehåller guld. Jag tycker om den så mycket att jag köper på mig en packe böcker då och då för att kunna ge bort till andra som jag tror skulle hitta något i den. Boken resonerar kring fyra överenskommelser som vi behöver tänka på för att uppnå personlig frihet.

MIN TOLKNING AV DE FYRA ÖVERENSKOMMELSER

Var sann i ditt tal Försök att vara så ärlig mot dig själv som möjligt. Ljug inte för dig själv, tryck inte undan sanningar som pockar på inifrån, lev så nära ditt hjärtas sanning som du bara kan. Prata inte illa om dig själv eller andra. Känn dig inte tvingad att prata i sociala sammanhang om du inte känner att du kan tala från ditt hjärta. Var trogen dig själv och ditt eget livsuttryck.

Ta ingenting personligtDenna överenskommelse säger att vi inte behöver reagera personligt på sådant vi får till oss av andra. Det mesta som sker mellan människor är projiceringar av självet. Därför är den första överenskommelsen som säger att vi ska vara sanna i vårt tal viktig. Om vi är sanna så lär vi känna oss själva. Då är det lättare för oss att avgöra om t ex kritik från en annan faktiskt är något som vi själva också känner till. Om jag inte känner igen det så kanske det är en projicering. Naturligtvis är mellanmänskliga relationer mer komplicerade än så och det är en slingrig och komplicerad väg att lära sig att avgöra om det jag upplever är sådant som kommer från mig själv eller om det kanske kommer från någon annan. Vi vet ju alla hur man t ex kan komma till ett möte eller någon annan tillställning med andra personer hur man ibland kan känna stämningen i rummet. Boken väcker många tankar och ger oss tid för eftertanke.

Ta ingenting för givet – Att vara i nuet och acceptera det vi ser, hör, rör, upplever och förnimmer gör att vi slipper att bygga upp förväntningar och förhoppningar om något som kanske inte händer. Ibland oroar vi oss för saker som aldrig inträffar och ibland förväntar vi oss mer av andra eller av våra upplevelser än de kanske kan ge. Om vi bara är närvarande i nuet och accepterar det som är så blir livet enklare och vi blir inte besvikna. När vi ser och accepterar hur saker är så är det lättare att välja – välja bort eller välja till.

Gör alltid ditt bästa – Acceptera att du är där du är i din livssituation och gör bara så gott du kan. Slå inte på dig själv, sa en kvinna till mig en gång. Var inte missnöjd eller arg över saker du kanske gjort i det förflutna, kräv inte mer av dig själv än du klarar av, inse att du alltid gör så gott du kan med de förutsättningar som du har just nu. Den som kan gör, annars finns det något som står i vägen som vi kan arbeta med. Var nöjd över dig själv. Du är precis där du behöver vara just idag för att ta nästa steg mot dit du vill komma. Acceptera ditt nu.

En prisvärd bok med massa kunskap. Om vi kan leva lite mer efter dessa överenskommelser så flyter livet på lite enklare – som en lite bäck någonstans som har sitt naturliga flöde.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.