Marias blogg
Yoga World
Okategoriserade

Acceptans för oss framåt

Det svåraste är den enklaste vägen.

Många av oss strävar efter något annat än det vi är, har, kan, förmår eller kanske till och med önskar. Många av oss sätter mål som är lägre än det vi skulle kunna uppnå, av rädsla för att misslyckas – eller kanske till och med rädsla för att lyckas.

Varför? Hur kan det vara så att vi är rädda för att misslyckas med något vi så gärna vill, drömmer om att göra eller bli, vet att vi kan eller kan lära oss?

Jo, vi har alla varit med om saker i livet som blivit som skav inom oss på något sätt. Känner du igen den där känslan när du nästan är på väg att lyckas med något du bestämt dig för att göra – och så faller du på målsnöret. Du vänder tillbaka till det trygga, det du redan kan, det du är van vid. Så upplever jag livet ibland i alla fall.

För mig har livet visat att acceptans är viktigt, att jag accepterar det som är, att jag faktiskt öppnar mitt hjärta för det som är i varje stund. Jag kan inte hoppa över ett steg eller strunta i det motstånd eller de sår jag har inom mig, som livet har gett mig, och tro att jag ska komma vidare framåt. Min upplevelse är att vi inte gör det. Vi kan inte hoppa över oss själva och strunta i det som våra sinnen signalerar till oss. Jag kan ha höga ambitioner men jag måste ändå gå igenom det som är svårt för att nå dit jag vill. Det finns inga genvägar.

Att acceptera allt i nuet ger en skjuts framåt i mina ambitioner om att nå något nytt, något annat, nå till en plats som ger mig mer. Jag måste ge mig själv den uppmärksamheten mina minnen, mina kroppsliga förnimmelser visar mig eller mina känslor vittnar om. Jag är värd det. Livet har ärrat många av oss och bakom varje gång vi inte tar steget ut i förändring, inte vågar satsa, finns ofta en inre röst som säger något som får oss att tveka. Något ropar oss tillbaka till det som är invant, det som vi känner igen, det som vi kanske uppfattar som tryggt. Rädslan för det okända gör att vi inte tar steget, vi säger jag gör det sen.

Jag har fått lära mig att rädslan för det nya vi möter gör ondare att härbärgera än att vi upplever det vi skyddar oss från att känna. Det kanske inte är sant för alla men för mig är det ett ganska viktigt statement. Det har hjälpt mig många gånger att faktiskt våga satsa trots att jag är osäker, att våga ta steget trots att benen darrar.

Jag vill inte leva mitt liv i rädsla. Jag vet att jag, som alla andra, har stor kapacitet att leva och jag vill ta för mig så mycket jag kan av livet och leva mina drömmar. Jag vill att mina drömmar ska vara min verklighet. Jag vill inte att mina ambitioner ska vara en ouppnåelig dröm för mig.

Därför tränar jag yoga och mindfulness.

Yogan hjälper mig att stretcha mitt sinne och utforska mina gränser. Mindfulness hjälper mig att vara kvar i nuet när det stormar i mitt sinne. Det är så värdefulla redskap för utveckling. Vid så många tillfällen har min praktik hjälpt mig att vara kvar i nuet och faktiskt vända en situation som bygger på rädsla till en helt annan verklighet – på en väldigt kort stund.

I nuet skapas framtiden. I nuet kan jag välja vad jag ska känna. Så påverkar jag framtiden. Vill jag styras av min rädsla – eller någon annans – eller vill jag vara kvar i mig själv och istället manifestera det jag vet är sant om mig – sant om alla oss? Att vi med kroppen som vårt fysiska tempel bär en stor själ som vill påverka livet som vi lever. I takt med att vi utvecklar vår förmåga att hantera svårigheter vi möter så ökar våra möjligheter att välja den sanna delen av oss själva, den som inte spelar en roll, den som vill utvecklas, den som vill synas, den som väljer tillit i detta nu och på så sätt skapar ett helt annat nästa ögonblick än om vi valt att styras av rädslan.

Många ord om en liten sak men att vara närvarande i nuet i vad vi än gör är så viktigt för att vi ska kunna skapa, eller skapa om, livet så som vi faktiskt vill att det ska vara. Vi kan skifta perspektiv på en kort stund genom att ge oss några medvetna andetag där vi fokuserar på in- och utandningen. Vi kan skapa en andlig ritual som vi håller oss till. Det kan vara en liten förändring och det kan också vara en stor. När vi gör något bra för oss själva så får det också återverkningar på vår omgivning. Vår energi påverkar de vi har omkring oss och på så sätt är vår egen förändring viktig för det större perspektivet.

Utför den yoga du väljer, släpp inte andningen i dina positioner och ta dig tid att andas medvetet en stund varje dag. Det kan vara så enkelt som att fokusera på en punkt inom dig eller utanför dig och andas så länge som det känns bra. Det gör så stor skillnad för resten av ditt liv om du ger dig själv utrymme. Livet är en evig resa där vi alla har rätt att ta plats med de vi verkligen är och ge uttryck för vår egen unika kreativitet och skaparkraft.

Namaste

2 kommentarer

 1. Maria!
  Känner igen dina tankar och ord och upplevelser. Faktum är ju (tvärtemot mot vad nog rätt många kanske tror) att det är en förhållandevis liten ansträngning med tanke på hur omfattande och märkbar vinsten är.☀️🙏🏽
  Att lära olika praktiker för att nå frid i knopp och kropp, har definitivt varit min själsliga räddning, min nyckel till psykisk hälsa.
  Och det är härligt och inspirerande att ta del av andras resor och lärdomar.

  Hoppas du har/får många härliga dagar och kvällar denna sommar och i ’vår nyöppnade värld’.🌿💚

  1. Tack Eva!

   Ja jag inspireras också mycket av att se hur andra människor hanterat livet och alla dess situationer🙏🏻 Vi är ju så nära varandra som individer och det är härligt att vi kan utvecklas av varandra 😊

   Jag önskar dig också en fortsatt fin sommar ❤️😊

   Maria

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.