Marias blogg
Yoga World
Okategoriserade

Ibland är det inte enkelt

Ibland finns det ingen mening
Ibland finns ingen inspiration
Ibland är det bara för mycket
Ibland är energin alltför låg
Ibland spelar inget någon roll
Ibland känns allt som var självklart borta
Ibland vet man inte varför
Eller hur eller vad eller om

Ibland kan det kännas som om energin är helt borta, bortblåst som ett litet sandkorn i vinden. Ofta finns det en förklaring men om vi är vana vid att lycka bara ska vara glädje och inspiration så känns dessa dagar inte roliga. 

Jag försöker vända på dessa tillstånd och se om det finns andra synvinklar jag kan betrakta energilösheten i. Det kan vara så att vi landat så djupt inom oss så vårt sinne inte kan följa med, det kanske är dags för oss att gå djupare i en aspekt av oss själva. Gå djupare för att verkligen få med oss rötterna av ett problem, början på det, där det en gång startade och fick grepp om oss, det som under flera år påverkat vårt liv. Då är det inte alltid vi ser eller känner inspiration även om energin arbetar kraftfullt för oss i det dolda.

När jag känner så försöker jag hjälpa mig själv genom att slappna av. Slappna av och ha tillit till att mitt väsen reder ut detta helt av sig självt. Min erfarenhet är att kropp, sinne och själ är så starka att många saker löser sig själva om vi kan nå ett avslappnat tillstånd. 

För 12 år sedan hade jag bröstcancer. Jag har aldrig mediterat så mycket som då, aldrig gått så djupt in i min mindfulness träning, aldrig fokuserat så mycket på kärlek till mig själv som då eller valt att ha tillit till det goda. Cellgifterna gjorde jag om till livsenergi och kände tacksamhet när den giftiga vattenliknande vätskan, och det hallonsaftsfärgade knallröda giftet, pulserade in i mitt blodomlopp genom kanylerna i armen i flera timmar. Så giftiga så att ett helt blodkärl på underarmen skrumpnade ihop och jag idag har svårt att bli stucken i armvecket för att mina blodkärl gömmer sig när en nål närmar sig. Men det kändes bra. Jag hade valt att allt som hände då var av kärlek. Att allt som jag gick igenom var för att jag skulle våga känna mig älskad av livet, älskad av mig själv. Jag valde att känna mig trygg. Cancer är en allvarlig sjukdom och alla har inte turen av överleva den men detta var mitt sätt att hantera en mycket svår tid i mitt liv. Jag är väldigt tacksam över att jag klarade mig.

Jag tror att vi har nytta av att hitta avslappningen i oss redan innan vi känner att vi har behov av den. Att träna på avslappning när vi känner stress eller ångest är väldigt svårt. Vi behöver träna på det varje dag så att vi bygger en stabil grund som vi kan landa på när det blåser i livet. Och det behöver inte vara svårt. 

Savasana är en yogaposition som tränar oss i att landa in i avslappning och känna lugn och harmoni. Den kan se enkel ut men om jag inte är van vid att slappna av så är den inte det. Savasana kallas på svenska för Död mans ställning och att vara så stilla kan kännas svårt. 

Lägg dig på en yogamatta, gärna med en kudde eller liknande under dina knän. Förläng försiktigt nacken så den kommer en bit från axlarna. Öppna upp bröstkorgen och låt armar vila en bit från kroppen med handflatorna vända uppåt. När vi vänder handflatorna uppåt så hjälper vi bröstkorgen att öppna upp. Låt benen komma en bit ifrån varandra och falla ut åt sidorna och slappna av. Slappna av i hela kroppen. 

Önskvärt är att alltid avsluta ett yogapass i Savasana så att kroppen får en chans att ta till sig och uppleva vad vi precis har gjort. Även om det så bara är en minut eller två så gör positionen nytta.

När jag känner mig uppe i varv och har svårt för att slappna av så fokuserar jag på min utandning. Jag försöker göra utandningen lång och lugn. Då behöver jag inte tänka på inandningen för den sker helt automatiskt. Efter några medvetna andetag ut så brukar min andning bli mer naturlig och ett flöde kan uppstå och jag kan slappna av.

Ha en fin lördag och kom ihåg att inom var och en av oss så finns en helhet som älskar oss och som alltid finns för oss.

Namaste 🙏🏻

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.